Kadınlar mahalle mahalle sorunlarını tartışıyor

MERSİN – Mimoza Kadın Derneği, Mersin’de mahalle mahalle kadınlarla bir araya gelerek, sorunlarını tespit ediyor. Derneğin başkanı Çiğdem Göksoy, kadınların yerel yönetimlerin hizmetlerinden faydalanamadığını belirtti.
Mimoza Kadın Derneği, Mersin’de yaşayan kadınların yerel yönetime erişmekte yaşadıkları sorunlara ilişkin “Kadınlar Mahalle Sorunlarını Tartışıyor” isimli projeyle sahaya indi. Proje ile kentin kozmopolit yapısı göz önünde bulundurularak seçilen 10 mahallede bir araya geldikleri kadınların mahalle sorunları hakkında bilgi sahibi olmaları, yerel yönetimlerden ne kadar faydalanabildiklerine ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Yerel Seçimlere az bir süre kala yapılan bu çalışma sonucunda toplanan veriler raporlaştırılacak. Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, yaptıkları çalışmaları ve önemini anlattı.
ANADİLDE BELEDİYE HİZMETİ
Projenin kadınların yaşadıkları sorunlardan kaynaklı açığa çıktığını anlatan Göksoy, kadınların şiddete uğradıklarında veya mahallede yaşadıkları gündelik sorunlarda nereye başvuracaklarını bilmediklerini söyledi. Mersin’in kozmopolit yapısından dolayı her kültür ve kimlikten kadınların yer aldığı mahalleleri seçtikleri bilgisini paylaşan Göksoy, “Suriye’de yaşanan savaşla çok göç almaya başladı Mersin. Yıllardır Arap, Kürt ve Türk, Romanı içinde barındırıyor. Belirlediğimiz mahallelerde halkların yoğunluğuna göre oldu. Akdeniz ilçesine bağlı Turgut Reis Mahallesi’nde roman kadınlarla çalıştık, Akdeniz ilçesi Güneş Mahallesi’nde Kürt kadınlarla çalışma yaptık. Tespit ettiğimiz sorunlardan biri Kürt gruplarında belli yaşta olan kadınlar kendilerini anadilleriyle ifade edemedikleri için yönetim hizmeti, sağlık, sosyal destek gibi hizmetlerden sağlıklı bir şekilde faydalanamıyor” diye konuştu.
KADINLARIN ORTAK SORUNU 
Kadınların kimlikten öte kadın olmaktan kaynaklı ortak sorunlarının olduğunu ifade eden Göksoy, “Bu sorunları tartışmayı hedeflediğimiz için her grubun kendisini rahatça ifade edebileceği bir yönteme başvurduk. Her kadın grubunda da kendini ifade eden politik kadınlar vardı. Kendilerini ifade edebilseler dahi şiddete karşı mekanizmalara doğru temelde ulaşamadıklarını gördük. Proje ekibimizde psikolog, sosyolog, sosyal hizmet çalışanımız, avukatlarımız, dernek gönüllülerinden oluşan bir ekibimiz var. İşin muhatabı olan muhtarları da çalışmalara dahil ettik. Sahada çalışmalardan sonra kadınların kendilerini rahatça ifade edebilecekleri alanlarda çalışma yaptık. Kadına yönelik şiddetle ilgili, toplumsal cinsiyet eşitliği ve yerel yönetimlerle yol, su, park gibi hizmetleri biliyor musunuz? Yada şiddete uğradığınızda ilk kime gidiyorsunuz? Bunların aslında mekanizmaları kimlerdir? Belediyelerin danışma merkezleri, sağlık merkezlerinden ne kadar yararlanabiliyorsunuz? Bu soruları içinde barındıran bir çalışma yapıldı” dedi.
1O MAHALLENİN KOZMOPOLİT YAPISI
Göksoy, kadınların sosyal yardım dışında belediyenin hiçbir sosyal hizmetinden faydalanamadıklarını gözlemlediklerini belirterek, “Belediyelerin sosyal hizmet yardım kuyruklarında en fazla kadınları görürüz. Bunun dışından her sorundan etkilenen kadın ama kadınlar bu hizmetlerden haberdar değil. Bir parkta güvenli bir alanda dolaşamayan kadın, bu sorunlar tartışıldıkça ortaya çıkıyor. Herhangi bir yol sorununda ilk muhatabının muhtar olduğunu bilmiyor ya da kendisinin oy verdiği belediye meclis üyelerini dahi bilmiyorlar. Sorularımız ‘Kadın yerel yönetici işinizi kolaylaştırır mı? Kadın seçilmişler sizi doğrudan anlayabilir mi?’ gibi sorularda var. Kadınlar yaşadıkları sorunlarını en iyi bir kadına ifade edebileceklerini ve en iyi kadının anlayacağını söyledi. Kadınlar ne kadar fazla alanlarda olursa, çalışmalar o kadar verimli olacaktır. İş yükleri en fazla kadınların üzerinde olduğu için bir kadının sorunlarına ancak bir kadın çare bulabilir. Bunlar bizim için veri oluyor. Yakın zamanda bir yerel seçim de olacak. Yerel seçimlerde kadın temsiliyetinin ne kadar önemli olduğunu bu çalışma sonucunda öğreneceğiz. 10 mahalle aslında Türkiye’nin kozmopolit yapısının haritasını da çıkarmış olacak” ifadelerini kullandı.
YOL HARİTASI BELİRLENECEK
İlçede yaşayan kadınların, Akdeniz Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu dönemde zorlandıklarını kaydeden Göksoy, “Belediye hizmetlerinin kadınların ihtiyaçlarını karşılayan yerden değil, erkek aklıyla detaylar görülmeden yapılan hizmetler olduğunu gördük. Eve itilen, çocuklarıyla birlikte iş yükü ağırlaşan bir süreç yaşıyor kadınlar. İlçeler yaşam tarzları farklı olsa da kadın olmalarından kaynaklı yaşadıkları sorunlar aynı. Son 5 mahalle kaldı, çıkan sonuçlara göre yol haritamızı belirleyeceğiz. Her mahalleden temsilci kadınları, belediyelerde kadın meclis üyeleri, daire başkanlıklarıyla bir araya getirip, sorunların çözülmesi noktasında tartışma yürüteceğiz. Kadınlar gittikleri kurumlarda kendini ifade edebilmelerine olanak sağlanacak. Önümüzde yerel seçim var, eşit temsiliyet ve eşbaşkanlığa ihtiyacımız var, belediye meclislerinde yine fermuar sistemiyle kadınların çoğunlukta olduğu meclis üyeleri seçilebilir. Muhtarlıktan belediye başkanlığına kadar kadın adaylara ihtiyaç var” dedi.
MA / Dilan Akyol

Diğer Haberler