“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Danıştay 10. Dairesi tarafından karara bağlanacak olan duruşma yarın görülecek. Duruşma öncesi Mersin’de bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diye seslendi.

Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla Yenişehir Koton önünde bir araya gelen kadınlar, karar öncesi basın açıklaması gerçekleştirerek İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Aile değil kadınız, isyandayız” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Zübeyde Sadırlı Akpınar, “Ülkemizde her gün en az 3 kadının katledildiği ve onlarcasının şiddette maruz kaldığı bir süreçte; Türkiye adına 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan ve 10 Şubat 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan “Kadına Yönelik Şiddet,  Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 20 Mart 2021 tarihinde tek taraflı feshedilmişti” dedi.

“Cezasızlık politikaları kadın katliamlarını önünü açtı”

Feshedildiği tarihten bugüne 302 kadın cinayeti , 254 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini hatırlatan Akpınar, cezasızlık politikaları ile cesaretlendiren erkek devlet zihniyetinin kadın katliamlarının önünü açtığını söyleyerek, “Kadınlardan şiddete dair ispat , fail erkeklere indirim uygulamak için bahane arayan erk-devlet zihniyetinin kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin siyasetten bağımsız olmadığını ve devletin bu konudaki politikasızlığının sonucudur” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin geleceği adına belirleyici olacak”

Bu kapsamda 28 Nisan’ın tarihsel bir öneme sahip olduğunu belirten Akpınar, “Kadınlara karşı her türlü şiddettin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yargılanacağı gün. 28 Nisan Perşembe günü saat 09.45’te Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’ne dair davaları esastan görüşecek. Verilecek karar, sadece İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının hukuksuzluğuna ve buna yönelik iptal taleplerimize ilişkin olmayacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin geleceği ve hukukun üstünlüğü adına belirleyici olacaktır” dedi

“İptal kararı ağır sonuçlar doğuracak”

Ülke olarak İstanbul Sözleşmesinin iptali kararının, özellikle kadına karşı şiddetin tırmandığı günümüzde ağır sonuçlar doğuracak kabul edilemez bir uygulama olduğuna dikkat çeken Akpınar, şöyle devam etti: “Mersin Kadın Platformu olarak; Kadın ve LGBTİ+ örgütlerini, baroları, emek ve meslek örgütlerini, siyasi partileri; eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi hep birlikte hukuka ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz! İstanbul Sözleşmesi fesih kararı iptal edilmeli ve sözleşme hükümleri uygulanmalıdır.”

 

Diğer Haberler