Danıştay’da yarın İstanbul Sözleşmesi davasınının duruşması görülecek

Danıştay’da yarın İstanbul Sözleşmesi davasınının duruşması görülecek

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tek taraflı feshi işleminin iptali istemiyle Danıştay’da açılan 10 ayrı davanın duruşması yarın görülecek. Duruşmaya yüzlerce kadın avukatın katılması beklenirken, Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, “Bağımsız yargıyı göreve çağırıyor, erkek devletin tarafında yer almak yerine kadınların yanında, yaşam haklarını savunan kararlara imza atmalarını bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair tepkiler yıl boyunca devam ederken, kadınlar ve kadın kurumları kararnamenin iptali için Danıştay’a başvuruda bulundu. Bu davalardan 10’unun duruşması, yarın (28 Nisan) Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görülecek.

Saat 09.30’da Danıştay konferans salonunda başlayacak olan duruşmaları avukat ve kadın örgütleri temsilcilerinin oluşan çok sayıda kişinin takip etmesi bekleniyor. Duruşmaya katılım için Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) formlarını dolduran kadın avukatların sayısı 808’e ulaştı. 68 barodan gelen katılımlarla davayı takip etmek için yetki belgesi sunacak avukatların sayısı bini buldu.

Duruşma öncesi Danıştay önünde bir araya gelecek kitlenin EŞİK’in çağrısıyla saat 08.30’da basın açıklaması gerçekleştirmesi bekleniyor.

“HAKLARIMIZDAN DA HAYATLARIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ’ DEMEKTEN ASLA VAZGEÇMEDİK”

Yarınki duruşmaya dair PİRHA’ya konuşan Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, “20 Mart 2021 tarihinde tek kişinin verdiği keyfi karar doğrultusunda kazanılmış haklarımızdan ve en önemlisi bireylerin yaşam haklarını da savunan ilkesel bir tutum sergileyen yasa, İstanbul Sözleşmesi bir gecede Cumhurbaşkanlığı tarafından feshi edildi. Ancak fesih edildiği günden bugüne biz kadınlar ‘haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz’ demekten asla vazgeçmedik” dedi.

“BAĞIMSIZ YARGIYI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

20 Mart’tan bugüne 302 kadın cinayeti ile 254 şüpheli kadın ölümünün yaşandığını belirten Çiğdem Göksoy, şöyle devam etti:

“Cezasızlık politikaları ile hareket eden erkek devlet aklı kadın katliamlarının önünü açmakla birlikte failleri cesaretlendirmiştir. Erkek devlet aklın kadınlara biçtiği yaşamı kabul etmeyen kadın örgütleri Danıştay’a iptali için dava açmıştık. Bu dava 28 nisan 2022 tarihinde Danıştay 10. Dairesi İstanbul Sözleşmesine dair davaları esastan görüşecek. Biz kadınlar için hayati bir karar olduğunu belirterek, bağımsız yargıyı göreve çağırıyor erkek devlet tarafında yer almak yerine, kadınların yanında yaşam haklarını savunan karlara imza atmalarını bekliyoruz.”

PİRHA/MERSİN

 

Danıştay’da yarın İstanbul Sözleşmesi davasınının duruşması görülecek

Diğer Haberler