‘Şiddeti frenliyoruz’ projesi hedefine ulaştı

Şiddete karşı harekete geçen Mersinli kadınların başlattığı ‘Şiddeti frenliyoruz’ projesi sona erdi. Mimoza Kadın Derneği’nin Mersin ayağını oluşturduğu proje kapsamında hedef 150 şofördü ve bu hedefe ulaşıldı.

Toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet eşitsizliği nedeni ile şiddete uğrayan kadınlara dokunmak, şiddet mağduru kadınlara el uzatmak için yola çıkan Mimoza Kadın Derneği, ‘Şiddet Frenliyoruz’ adlı bir proje yapmış, bu proje kapsamında taksi şoförlerine olay karşısında nasıl tepki verecekleri anlatılmıştı. Bu projede hedef sayıya ulaşıldı ve proje sona erdi.

“HEDEFİMİZE ULAŞTIK”

Şiddete karşı kadınların yanlarına olduklarını dile getiren ve bu kapsamda Mersin’de harekete geçen Mimoza Kadın Derneği, ‘Şiddeti frenliyoruz’ adlı bir proje hazırlayarak hayata geçirdi. Proje hakkında bilgi veren proje eğitmeni Gülbahar Güzel, “Bursa’dan,  Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği öncülüğünde 4 ilde Edirne’den  Van’a, Trabzon’dan Mersin’e uygulanan  ‘şiddeti frenliyoruz’ projesini bitirdik.  Mimoza Kadın Derneği olarak Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası ile önce bir  protokol imzaladık,  ardından bir manifesto imzalandı  oda ile.  Bu çalışma  için  ayrıca  avukat sosyolog ve sosyal hizmet uzmanının olduğu 5 kişilik  bir ekip olarak konu ile ilgili  eğitimler  alarak saha çalışmalarına çıktık. Amacımız toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet eşitsizliği nedeni ile kadına yönelik şiddeti mümkün olduğunca  durdurmaya çalışmak.  Bu proje  kapsamında taksi şoförlerine toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddete uğrayan bir kadın araçlarına bindiğinde ne yapmaları gerektiği konusunda eğitim veriyor ve bilgilendirme yapıyoruz.  Kadınlar sokakta, okulda,  evde, işte, aile içinde yaşamın tüm alanlarında şiddete  maruz kalabiliyor.  Bu şiddet; dayak, yaralama, can güvenliğinin olmaması bazen de ölümle  sonuçlanabiliyor.  Şiddet ortamından  can havli ile kaçan bir  kadının  en hızlı  ulaşabileceği ulaşım  aracı  genellikle  taksi olabiliyor.  Kadın  taksiye  bindiğinde kendini  ifade edemeyebilir, nereye gideceğini bilmeyebilir.  Bu nedenle  hukuki açıdan bilgilendirme yapıyoruz ve hangi  kurumlara, mekanizmalara  başvurabileceklerini, nereyi arayabilecekleri konusunda gerekli açıklama  ve bilgilendirmeler  yapılıyor” dedi ve hedeflerinin 150 şoföre ulaşmak olduğunu ve bu hedefe ulaşıldığını ifade etti.

“BU ÇALIŞMADAN ÇOK OLUMLU SONUÇLAR ALDIK”

Proje sorumlularından olan Avukat Figen Alp, “Araçlara  4 dilde Arapça, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe kitapçık  ve broşürler bırakıyoruz.  Bunlarda başvuru  mekanizmaları  ve sahip oldukları  haklara dair bilgiler mevcut.  Çok dilli hazırladık,  çünkü  hem yoğun  göç  alan  bir şehir  hem de farklı  kültür  ve dillerin  yaşadığı  bir şehir  Mimoza kadın derneği olarak yaptığımız  bu çalışmadan  çok olumlu sonuçlar  ve tepkiler aldık. Basın  epeyce  ilgi gösterdi.  Belirlenen taksi duraklarında şoförlere hukuki detayları anlatarak  gelen  soruları cevapladık. Sosyolog Ülfiye Özcan de destek verenler arasında” diyerek kadınlar için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

“KADINA ŞİDDETİ FRENLEYECEĞİZ VE DURDURACAĞIZ”

Mezitli Yağmur Taksi Durağı Başkanı Gürkan Mete de proje ile ilgili konuşarak şu ifadelere yer verdi, “geçtiğimiz aylarda durağımız adını çok üzücü bir olay yaşamıştık. Bir kadının şiddete uğradığına şahit olmuştuk. Yerel ve ulusal çeşitli yerlerde kendimizi ifade etmiştik. Bu olay sonrasında Mimoza Kadın Derneği ile iletişime geçtik ve proje kapsamında buradaki şoförlerimize eğitim verilmeye başlandı. Proje sonrasında sertifikalarımız verildi. Bu eğitimden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Kadına şiddeti frenleyeceğiz ve durduracağız.”

Diğer Haberler