Mimoza Kadın Derneği ‘Şiddeti Frenliyoruz’ çalışmasını şoförlerden başlattı

Mimoza Kadın Derneği, 4 ilde gerçekleştirilecek ‘Şiddeti Frenliyoruz’ projesinin Mersin ayağını başlattı. Proje hakkında PİRHA’ya konuşan Avukat Figen Alp ve Sosyolog Ülfiye Özcan, projeyle farkıdanlık oluşturmak istediklerini belirterek, kadınların haklarına sahip çıkmasını istedi. Çalışma öncelikle taksi şoförlerinin eğitiminden başlatıldı. 

Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin ortaklığıyla Van, Trabzon, Edirne ve Mersin’de 4 ayrı kadın derneği olarak “Şiddeti Frenliyoruz” projesi hazırlanarak, şoförlerin eğitimi için çalışma başlatıldı.

Hem proje hem de İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshedilmesine ilişkin Mimoza Kadın Derneği yöneticileri Avukat Figen Alp ve Sosyolog Ülfiye Özcan, PİRHA’ya konuştu.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANMIŞ OLSAYDI BU KADAR ŞİDDET OLMAYACAKTI”

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla vazgeçilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Avukat Figen Alp, “İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsaydı ya da kadına şiddet uygulayanlar cezalandırılmış olsaydı bu kadar şiddet olmayacaktı. Bir kadını öldüren dışarıya çıktığında alkışlanacağını biliyor. O yüzden de gözünü kırpmadan vurabiliyor” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle birlikte şiddetin iktidar tarafından meşrulaştırıldığını ifade eden Sosyolog Ülfiye Özcan ise, bir günde 6 kadın öldürüldüğüne dikkat çekerek, “Sosyal medya üzerinden bazıları ‘adamsın adam’ diyebiliyor ve topluma şiddetin kendine hak olduğunu gösterebiliyor. Kadınlar kendi gücüyle ve birliktelikle ayakta duracaktır” diye konuştu.

“ŞİDDETİ FRENLİYORUZ”

“Şiddeti Frenliyoruz” projesine dair de konuşan Özcan, Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin ortaklığıyla 4 ilde çalışma yürütüleceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“İki yılda 747 kadın yakınları olan erkekler tarafından yaşamlarını kaybetti. Şiddete maruz kalan kadınlar ile yapılan görüşmeler sonucunda kadınların şiddet ortamından uzaklaşma durumunda özellikle gece taksi kullandıklarının tespit edildiği ve taksi şoförlerinin de şiddet gören bir kadının taksilerine bindiğinde nereye götürüleceğini ve ne yapabileceklerine dair bilgi eksiklikleri olduğunu belirledikleri için böyle bir projenin oluşturulmasına karar verildi.”

Diren KESER/MERSİN

 

Diğer Haberler